به عنوان یک استاندارد فناوری برای شبکههای اینترنت همراه با پهنای باند زیاد، منطقی است که اینترنت 5G را نوعی سختافزار در نظر بگیریم؛ با این حال بیشتر معماری و اجزای شبکه 5G متکی بر نرمافزار است. در واقع نقطه قوت آن در کنار هم قراردادن کدهایی است که به صورت دقیق مهندسی شدهاند.
شکلگیری اینترنت 5G به خودی خود فرایندی پیچیده است، چه برسد به کاربرد گستردهتر آن در تعداد روزافزون دستگاههای هوشمند بر پایهی اینترنت اشیا(IOT) و میزان استفاده از دستگاههای همراه متصل در این سیاره.
نیاز به سازگاری آینده و گذشته در توسعه 5G
به نظر آدام واینبرگ، CTO و یکی از بنیانگذاران FirstPoint Mobile Guard؛ نکته اصلی در این مرحله، گسترش 5G به گونهای است که با گذشته و آینده سازگار باشد.
به گفته واینبرگ: « این تعهد به سازگاری گذشته و آینده، باید با تلاش تیمهای پیشروی DevOps که بر پیرویکردن از پروتکلهای صنعتی اصرار دارند ترکیب شود. این کار انجام عملیات مختلف را سادهتر میکند و این اطمینان را ایجاد میکند که آسیبپذیریهای آشکار در همان آغاز کار رفع میشوند.
توسعهدهندگان باید بیشتر تلاش کنند تا حتما چگونگی ارتباط دستگاهها با شبکهها را تمام و کمال دریابند و از این راه بتوانند احتمال رویارویی با حملات بزرگ را به حداقل برسانند.
منظور از پیچیدگی اینترنت 5G این است که شرکتها باید ابزارهای جامعی برای مدیریت، کنترل و ایمنسازی دستگاههای متصل به اینترنت 5G داشته باشند تا از مطمئنبودن، امنیت و پایداری ارتباطات مطمئن شوند.»
از این سخنان درمییابیم که خود توسعهدهنگان باید به فکر خودشان باشند. متخصصان کدنویسی در زمینههایی که با فناوری 5G سروکار دارد باید دست در دست تیمهای امنیت سایبری کار کنند تا اطمینان یابند که تمام کدها مدیریت را آسانتر میکنند و قبل از آنکه در دستگاههای IOT در لایه شبکه مستقر شوند به درجه ایمنی بالایی دست مییابند.
در نظر گرفتن آسیبپذیریها و خطرات 5G
بدیهی است که انواع مختلفی از حملات میتوانند در زیرساختهای 5G پنهان شوند. هرکدام از آنها میتواند تاثیر مخربی بر زنجیرهی حیاتی تامین داشته باشد یا در سیستمهای حیاتی زندگی، زندگی اشخاص را به خطر بیندازد.
بر اساس اعلام تیم شرکت FirstPoint Mobile Guard، یک نگرانی در توسعه 5G دستکاری کردن دستگاهها است.
امروزه که معماران توسعهدهنده برای فناوریهای 5G کدنگاری میکنند، فناوریهایی که شالودهی شبکههای جدید ما هستند، موج جدیدی از فرصتها برای سوء استفاده از حفرههای شبکه و توابع کنترل دسترسی به وجود آمده است. با توجه به اینکه این فرصت اولین چیزی است که botnet ها به دنبالش هستند، باید آن را به عنوان نوعی خطر برای آیندهی 5G در نظر گرفت.
واینبرگ میگوید: « اقدام محتاطانه دیگری که باید انجام دهیم درنظر گرفتن نیازی است که توسعه سیستمهای 5G به آگاهی از حملات تغییر مسیر دادهها دارد. مهاجمان میتوانند در شبکه اینترنت همراه 5G ، دادههای حیاتی را با تغییر مسیر آنها (در مسیر خود به سیستم مورد هجوم یا از آن) کشف یا دستکاری کنند.»
به طور خلاصه، توسعه دهندگان باید در کنار مهندسین شبکهای کار کنند که وظیفه مدیریت دستگاههای IoT را بر عهده دارند تا از محافظت بیشتر شبکه اطمینان حاصل شود.
ناکامی در ردیابی موقعیت مکانی هنگام استفاده از شبکه 5G
مهاجمان با استفاده از اینترنت همراه، میتوانند از نوعی قابلیت ردیابی قدرتمند استفاده کنند و هر دستگاه تلفن همراه را از راه دور و در هر نقطه از جهان ردیابی کنند. شبکه 5G، به عنوان یک شبکه مبتنی بر نرمافزار، همیشه نمیداند که با چه کسی در ارتباط است.
بنابراین همانطور که واینبرگ گفته است، توسعه دهندگان باید اطمینان یابند که سیمکارتهای قابل ادغام (eSIM) و سیمکارتهای فیزیکی باید روی کارت، فضایی برای اضافه کردن برنامکها ( برنامک یا اپلت برنامه کوچکی است که به تنهایی اجرا نمیشود و باید در یک برنامه دیگر اجرا شود.) داشته باشند.
به علاوه، این قابلیت ردیابی قدرتمند، دستگاهها را در برابر سرقت اطلاعات آسیبپذیر میکند. تلفنهای همراه که دارای GPS، دوربین، میکروفون و امکان گرفتن اسکرینشات هستند، در زمان فعالیتشان اجازهی جمعآوری اطلاعات را به صورت لحظهای میدهند. این امر امکان دسترسی به دادههای شخصی یا کاری موجود در دستگاه را از طریق برنامهها، اعتبارنامههای ربوده شده، باجافزارها و همچنین امکان مهندسی اجتماعی را برای مهاجمان فراهم میکند.
واینبرگ و تیمش میگویند: «در هنگام ساخت دستگاههای مربوط به حوزهی 5G که در آنها امکان سرقت اطلاعات در پیش چشم افراد وجود دارد باید کدهای نرمافزاری به نوعی در سطح رابطکاربری عمل کند که فعال یا غیر فعال کردن قابلیتها به سادگی ممکن باشد و امکان کنترل بهتری فراهم شود.
این مدل حملات از آسیبپذیریهای ذاتی شبکه 5G استفاده میکنند. در چنین شرایطی داشتن راهحلی جامع که بتواند ناهنجاریهایی مثل این را تشخیص دهد بسیار مهم است.»
آینده فناوری 5G برای صنایع کلیدی است
درحالی که عرضهکنندگان صنایع ادعاهای خوشبینانهای دربارهی 5G دارند؛ هیچکس مطمئن نیست که موارد استفاده از 5G در نرمافزارها و در دنیای واقعی چه خواهد بود.
در برخی موارد، آیندهپژوهان و تحلیلگران ارتباطات راه دور اعلام کردهاند که یک شبکه 5G، حداقل در این مراحل اولیه، فقط به خوبی شبکه 4G کار خواهد کرد. بسیاری از سخنان دربارهی کلیدی بودن فناوری 5G در رانندگی خودکار و دیگر مسائل ارتباطی، در نهایت به صنعت خودروسازی بستگی دارد.
دلیل چنین اظهار نظری این است که شبکهها تا کنون در ارائه امکاناتی مثل ارسال ایمیل، قراردادن عکس در شبکههای اجتماعی، پخش فیلم و بازیهای آنلاین ابری واقعا خوب بودهاند. اما برای رانندگی خودکار در هر مکانی، نیاز به نوعی ارتقاء بزرگ در سطح شبکه است، که انتظار میرود 5G این نیاز را برآورده کند.
دیگر صنایع کلیدی در کنار خودروسازی، در بخشهایی مانند خردهفروشی، تولید و تدارکات از این منافع سود میبرند که در این بخشها ماشینها، کالاها، خطوط تولید و نوسانات بازار به سرعت جابجا میشوند.
اگر محیطی برای به کار بردن ابزارهای زیستسنجی، ابزارهای مسافتسنجی پوشیدنی و واقعیت افزوده آماده باشد، از لحاظ منطقی هدفی خوب و فوری برای فناوریهای 5G است.
بدون دیدگاه